állatok: A metélőpetrezselyem egyetlen fűszerkertből sem hiányozhat

Szeretettel köszöntelek a A KÉK BOLYGÓ VILÁGA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 334 fő
  • Képek - 2580 db
  • Videók - 485 db
  • Blogbejegyzések - 905 db
  • Fórumtémák - 6 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

A KÉK BOLYGÓ VILÁGA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a A KÉK BOLYGÓ VILÁGA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 334 fő
  • Képek - 2580 db
  • Videók - 485 db
  • Blogbejegyzések - 905 db
  • Fórumtémák - 6 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

A KÉK BOLYGÓ VILÁGA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a A KÉK BOLYGÓ VILÁGA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 334 fő
  • Képek - 2580 db
  • Videók - 485 db
  • Blogbejegyzések - 905 db
  • Fórumtémák - 6 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

A KÉK BOLYGÓ VILÁGA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a A KÉK BOLYGÓ VILÁGA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 334 fő
  • Képek - 2580 db
  • Videók - 485 db
  • Blogbejegyzések - 905 db
  • Fórumtémák - 6 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

A KÉK BOLYGÓ VILÁGA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A petrezselyem a magyar konyha egyik alapvető fűszernövénye, ám kevesen tudják mennyire egészséges, és mennyire könnyű fűszernövényként nevelni.

Szinte egyetlen konyhakertből sem hiányozhat ez a smaragdzöld fűszernövény, amely amellett, hogy ételeinket még finomabbá varázsolja még C vitaminban is gazdag.

A metélőpetrezselyem lehet fodros vagy sima levelű, a különbség annyi hogy a fodros levelű változat ízben kicsit enyhébb, ám vitamin tartalmában-semmiben nem tér el sima levelű rokonától. Saláták mellé, hidegtálakhoz, vagy dekoráció céljából érdemes a fodros levelű változatot is termeszteni a konyhakertben.


A petrezselyem igazán frissen a legjobb ám felhasználhatjuk szárítva, fagyasztva, intenzív zamata így is jól érvényesül.

Szaporításra a legegyszerűbb a magvetés, hiszen itt kevés pénzből is több tövet lehet előállítani, így egész évre elegendő petrezselymünk lesz a konyhában. A magokat vetés előtt egy éjszakára áztassuk be vízbe, majd a kertben ássunk fel egy 30*120-as részt, és kb. 2 cm vastagon terítsünk le komposztot, hogy legyen elég tápanyag a növények számárra. Egy bottal vagy palántázó rúddal húzzunk egy sort az ágyásban és a magokat vessük el szép sorjában,majd fedjük be 2 cm vastag föld réteggel.


A csírázásig naponta érdemes öntözni, majd amikor megjelentek a kis magoncok és elérik két-három leveles palánta kort, ritkítsuk meg a sorokat.

Erre azért van szükség, mert ha az összes palántát bent hagyjuk az ágyásba, idővel, ahogy fejlődnek a növények egymást fogják elnyomni, így tápanyag sem jut majd minden petrezselyemnek. De nem csak szabadföldbe, hanem a konyhaablakba vagy a teraszra elhelyezve cserépbe is vethetjük a magokat, ám az eljárás itt is ugyanaz egy cserépbe csak két tövet hagyjuk tovább fejlődni.

Tehát a petrezselymet szaporíthatjuk magról vagy a kertészetekben tavasszal kapható kész kifejlett cserepes növényről, a lényeg hogy napos meleg helyre tegyük ahol napi minimum 3 órán keresztül éri fény a növényt. A kertészetben vásárolt fűszernövényt mindig át kell egy nagyobb cserépbe ültetni, hiszen ne felejtsük el, hogy tápanyag hiányában nem fog a fűszernövény sem fejlődni.


Miután a magokat tavasszal elvetettük, nem kell mást tenni, mint rendszeresen gyomlálni a növények körül a kertet, és öntözni a töveket.

Kora nyártól már szedhetjük az ízletes vitamindús leveleket, mindig a friss hajtásokat szedjük le, hiszen a növény újra kihajt.

Ha nem, egyszerre hanem szakaszosan vetjük el a magokat, vagyis egy hét eltolással, akár az ősz végégig folyamatos lehet a szüret a fűszerkertben.

És bár a petrezselyem frissen felhasználva adja ki legjobban illóolaj és vitamin tartalmát a leszedett petrezselyem, amit nem tudunk azonnal felhasználni, fagyasztva illetve szárítva is remekül tárolható.

Felhasználás: Levesek, mártások, főzelékek, saláták, szendvicsek, sült és párolt húsok, halételek, tojásételek (jól társítható babérral és kakukkfűvel; szükséghelyzetben bazsalikom pótlására is használjuk)

Frissen és szárított formában egyaránt használatos. A friss petrezselyem értékesebb, mert elég sok C-vitamint tartalmaz. Az étel elkészülte pillanatában kell belekeverni, aromája és illata így érvényesül a legjobban. Majdnem minden főtt ételbe illik, de a hidegkonyhai saláták és töltött zöldségfélék is szeretik. Díszíteni pedig petrezselyemzölddel lehet a legszebben, különösen, ha a petrezselyemnek az ún. Metélő fajtáját (francia vagy bodros petrezselyem) használjuk.


És végül néhány tartósító eljárás a petrezselyemhez:

Petrezselyem- zeller zöld és kapor sóban eltéve

Elkészítése: Sózás előtt a megmosott zöldeket (természetesen fajtánként külön-külön) apróra vágjuk, sóval elkeverjük (5 evőkanálnyi zöldhöz 1 evőkanálnyi sót adjunk), kis üvegekbe szorosan betömjük, a tetejére is sót hintünk, lekötjük, és hűvös helyre rakjuk.

Petrezselyemzöld olajban eltéve

Elkészítése: A petrezselyem leveleit alaposan megmossuk, majd műanyag zacskóba téve lemérjük. Kilónként 20 dkg sóval és 3 dl olajjal leturmixoljuk. Kisebb üvegekbe töltjük, alaposan lenyomkodjuk, hogy az eresztett lé feljöjjön a zöld tetejére, majd minden üvegbe még kb. 1 cm-es olajréteget töltünk. Az üvegeket lezárjuk, és azonnal a végleges helyükre rakjuk. Felhasználáskor az anyagot a rántásba tesszük bele! (Ez a recept azok számára hasznos, akik az egyes leveseket rántással és petrezselyemzölddel készítik. A falusi asszonyok egy része a petrezselyemzöldet ma is a rántásba teszi bele! Zöldbableves, zöldséges bableves, stb.)

Címkék: kert

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu