Szeretettel köszöntelek a A KÉK BOLYGÓ VILÁGA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
A KÉK BOLYGÓ VILÁGA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a A KÉK BOLYGÓ VILÁGA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
A KÉK BOLYGÓ VILÁGA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a A KÉK BOLYGÓ VILÁGA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
A KÉK BOLYGÓ VILÁGA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a A KÉK BOLYGÓ VILÁGA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
A KÉK BOLYGÓ VILÁGA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A petrezselyem a magyar konyha egyik alapvető fűszernövénye, ám kevesen tudják mennyire egészséges, és mennyire könnyű fűszernövényként nevelni.
Szinte egyetlen konyhakertből sem hiányozhat ez a smaragdzöld fűszernövény, amely amellett, hogy ételeinket még finomabbá varázsolja még C vitaminban is gazdag.
A metélőpetrezselyem lehet fodros vagy sima levelű, a különbség annyi hogy a fodros levelű változat ízben kicsit enyhébb, ám vitamin tartalmában-semmiben nem tér el sima levelű rokonától. Saláták mellé, hidegtálakhoz, vagy dekoráció céljából érdemes a fodros levelű változatot is termeszteni a konyhakertben.
A petrezselyem igazán frissen a legjobb ám felhasználhatjuk szárítva, fagyasztva, intenzív zamata így is jól érvényesül.
Szaporításra a legegyszerűbb a magvetés, hiszen itt kevés pénzből is több tövet lehet előállítani, így egész évre elegendő petrezselymünk lesz a konyhában. A magokat vetés előtt egy éjszakára áztassuk be vízbe, majd a kertben ássunk fel egy 30*120-as részt, és kb. 2 cm vastagon terítsünk le komposztot, hogy legyen elég tápanyag a növények számárra. Egy bottal vagy palántázó rúddal húzzunk egy sort az ágyásban és a magokat vessük el szép sorjában,majd fedjük be 2 cm vastag föld réteggel.
A csírázásig naponta érdemes öntözni, majd amikor megjelentek a kis magoncok és elérik két-három leveles palánta kort, ritkítsuk meg a sorokat.
Erre azért van szükség, mert ha az összes palántát bent hagyjuk az ágyásba, idővel, ahogy fejlődnek a növények egymást fogják elnyomni, így tápanyag sem jut majd minden petrezselyemnek. De nem csak szabadföldbe, hanem a konyhaablakba vagy a teraszra elhelyezve cserépbe is vethetjük a magokat, ám az eljárás itt is ugyanaz egy cserépbe csak két tövet hagyjuk tovább fejlődni.
Tehát a petrezselymet szaporíthatjuk magról vagy a kertészetekben tavasszal kapható kész kifejlett cserepes növényről, a lényeg hogy napos meleg helyre tegyük ahol napi minimum 3 órán keresztül éri fény a növényt. A kertészetben vásárolt fűszernövényt mindig át kell egy nagyobb cserépbe ültetni, hiszen ne felejtsük el, hogy tápanyag hiányában nem fog a fűszernövény sem fejlődni.
Miután a magokat tavasszal elvetettük, nem kell mást tenni, mint rendszeresen gyomlálni a növények körül a kertet, és öntözni a töveket.
Kora nyártól már szedhetjük az ízletes vitamindús leveleket, mindig a friss hajtásokat szedjük le, hiszen a növény újra kihajt.
Ha nem, egyszerre hanem szakaszosan vetjük el a magokat, vagyis egy hét eltolással, akár az ősz végégig folyamatos lehet a szüret a fűszerkertben.
És bár a petrezselyem frissen felhasználva adja ki legjobban illóolaj és vitamin tartalmát a leszedett petrezselyem, amit nem tudunk azonnal felhasználni, fagyasztva illetve szárítva is remekül tárolható.
Felhasználás: Levesek, mártások, főzelékek, saláták, szendvicsek, sült és párolt húsok, halételek, tojásételek (jól társítható babérral és kakukkfűvel; szükséghelyzetben bazsalikom pótlására is használjuk)
Frissen és szárított formában egyaránt használatos. A friss petrezselyem értékesebb, mert elég sok C-vitamint tartalmaz. Az étel elkészülte pillanatában kell belekeverni, aromája és illata így érvényesül a legjobban. Majdnem minden főtt ételbe illik, de a hidegkonyhai saláták és töltött zöldségfélék is szeretik. Díszíteni pedig petrezselyemzölddel lehet a legszebben, különösen, ha a petrezselyemnek az ún. Metélő fajtáját (francia vagy bodros petrezselyem) használjuk.
|
És végül néhány tartósító eljárás a petrezselyemhez:
Petrezselyem- zeller zöld és kapor sóban eltéveElkészítése: Sózás előtt a megmosott zöldeket (természetesen fajtánként külön-külön) apróra vágjuk, sóval elkeverjük (5 evőkanálnyi zöldhöz 1 evőkanálnyi sót adjunk), kis üvegekbe szorosan betömjük, a tetejére is sót hintünk, lekötjük, és hűvös helyre rakjuk.
Petrezselyemzöld olajban eltéveElkészítése: A petrezselyem leveleit alaposan megmossuk, majd műanyag zacskóba téve lemérjük. Kilónként 20 dkg sóval és 3 dl olajjal leturmixoljuk. Kisebb üvegekbe töltjük, alaposan lenyomkodjuk, hogy az eresztett lé feljöjjön a zöld tetejére, majd minden üvegbe még kb. 1 cm-es olajréteget töltünk. Az üvegeket lezárjuk, és azonnal a végleges helyükre rakjuk. Felhasználáskor az anyagot a rántásba tesszük bele! (Ez a recept azok számára hasznos, akik az egyes leveseket rántással és petrezselyemzölddel készítik. A falusi asszonyok egy része a petrezselyemzöldet ma is a rántásba teszi bele! Zöldbableves, zöldséges bableves, stb.)
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Talajvizsgálat a növények segítéségével
A vaníliavirág gondozása
A hortenzia gondozása és ültetése
Mitől függ a fűmag csírázása?