állatok: Dobjuk fel a konyhakertet articsókával

Szeretettel köszöntelek a A KÉK BOLYGÓ VILÁGA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 334 fő
  • Képek - 2580 db
  • Videók - 485 db
  • Blogbejegyzések - 905 db
  • Fórumtémák - 6 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

A KÉK BOLYGÓ VILÁGA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a A KÉK BOLYGÓ VILÁGA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 334 fő
  • Képek - 2580 db
  • Videók - 485 db
  • Blogbejegyzések - 905 db
  • Fórumtémák - 6 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

A KÉK BOLYGÓ VILÁGA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a A KÉK BOLYGÓ VILÁGA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 334 fő
  • Képek - 2580 db
  • Videók - 485 db
  • Blogbejegyzések - 905 db
  • Fórumtémák - 6 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

A KÉK BOLYGÓ VILÁGA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a A KÉK BOLYGÓ VILÁGA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 334 fő
  • Képek - 2580 db
  • Videók - 485 db
  • Blogbejegyzések - 905 db
  • Fórumtémák - 6 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

A KÉK BOLYGÓ VILÁGA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Ha valami új izgalmas és finom növényt keres a konyhakertbe, próbálja ki az articsókát. Az articsóka( Cynara cardunculus) nem csak finom és egészséges zöldségnövény, de egyben egy igen gyönyörű dísznövény is.

Hazánkban pár éve még egyetlen egy kertben sem találkoztunk articsókával, ám az utóbbi években egyre több hobbi kertész ülteti ezt a nem mindennapi növényt a konyhakertbe. Van, aki fogyasztási célból van, aki mint dísznövény termeszti az articsókát.

Az articsóka egy mediterrán évelő növény, amely két vagy három méter magasra is megnőhet, és elágazó hajtásokkal rendelkezik.  A hajtások végén nyílnak nyáron a gyönyörű kékeslilás virágok, amelyek már messziről felhívják magukra a figyelmet.

Ha szeretnénk kertünkbe idén articsókát ültetni, látogassunk el tavasszal egy közeli kertészetbe, és vásároljunk articsóka magot, vagy palántát.


A magokat már kora februárban lehet vetni cserépbe, vagy más ültető edénybe, majd tegyük őket világos védett helyre, üvegházba, vagy ablak közé. A két-három leveles palántákat május közepétől, amikor a talaj menti fagyok már elmúltak ültessük ki a szabadföldbe. Mivel az articsóka mind magasságra, mind szélességre elég terebélyes, a növények között tartsunk 1-1,5 méter sor és tőtávolságot.


Az articsókát ültethetjük a kert napos, vagy épp félárnyékos részébe is. Az első évben a fiatal palántákat a nyári melegben még rendszeres öntözni, kapálni és tápoldatozni kell, mivel ekkor még a gyökerük is kicsi. Két éves koruktól már a gyökér akár 2-3 méter mélységbe is lenyúlik, így a nyári csapadékmentes időszakban is képes vizet felvenni a gyökerén keresztül.

Ahhoz hogy szép nagy vitamindús fejeket tudjunk majd szüretelni a növényekről, fontos a tápanyagban gazdag talaj, épp ezért ha kiválasztottuk az articsóka helyét kertünkben, még ültetés előtt ősszel vagy kora tavasszal javítsuk fel a talajt némi istállótrágyával. Ez májusra lebomlik, így lesz a növénynek elég tápanyag a fejlődéshez.


Az articsóka termesztésének egyik legnehezebb pontja a tél, hiszen mivel mediterrán növényről van szó, a téli hideg fagyokat nem tudja átvészelni a növény.

A teleltetés egyik lehetséges módja, ha ősszel a növény tövét kb. 30 cm vastagon felkupacoljuk földdel, majd erre még egy réteg lombot, szalmát, vagy falevelet hordunk. Az ilyen enyhe téli időjárást mi az idei így kibírja a növény. Ám ha erős fagyokkal jár a tél, és biztosra szeretnénk menni, egyszerűen szedjük fel a töveket és homokba vermeljük el télire.

Az articsókát a konyhában több féleképp is felhasználhatjuk, ehhez a még ki nem fejlődött virágbimbókat kell leszedni.


Fontos hogy eltaláljuk a szedés pontos idejét, hiszen ha túl korán szedjük le a fejeket még íztelenek, ha pedig túlkésőn, vagyis amikor a szirmok már megjelenek a fejek rágósak és túl rostosak lesznek. Az első évben még nem érdemes leszedni a fejeket, csak a két éves növényről kezdjük el a betakarítást, és sajnos a harmadik vagy negyedik évtől a tövek egyszerűen kiöregszenek, így ekkor új növényt kell telepíteni. Aki egyszer megkedveli az articsókát, magról évente ültethet új növényt, így évről évre tudja majd szedni a friss articsóka fejeket.


Az articsóka gyógyhatását már az ókorban is felfedezték, sok országban a növény levelét, virágát, sőt a gyökerét is felhasználják a gyógyászatban.

A belőle készült főzet remek vízhajtó, így a méregtelenítést és a máj, epe valamint a vese működését is elősegíti. Rendszeres fogyasztásával többek között C,-B és A vitamint is beviszünk szervezetünkbe, de található benne kálium, magnézium és foszfor is.

A cinarin a fő hatóanyaga flavonoidokban gazdag. Ezek az antioxidánsok megakadályozhatják a máj sejtek károsodását, védik a szervezetet a méreganyagokkal szemben, és egészségmegőrző hatással bírnak.

A konyhában az articsókát sütve, párolva vagy főzve is elkészíthetjük, ha pedig a piacon vásároljuk meg a növényt, érdemes a kisebb darabokat választani.

Vásárlás vagy a szedés után lehetőleg minél gyorsabban fogyasszuk el a növényt, és soha ne főzzük alumínium edénybe, mert ebben az esetben fémes ízű lesz az étel.

Az articsóka fejek szárát és külső leveleit egy éles késsel távolítsuk el, majd a levelek hegyét és ollóval nyessük le.

Végül, íme, két remek articsóka recept:

Articsóka-kosárkák

Összeállítás: 15 perc

Sütés: összesen 40 perc

Hozzávalók: 4 db, 10 cm átmérőjű sütemény: 1 adag fagyasztott sós omlós tészta, 4 db konzerv articsókaszív, 3 ek. marinált paprika, 2 szál újhagyma apró kockákra vágva, 3 dkg ementáli sajt, 2 tojás, 1 dl tejföl, 1 gerezd összetört fokhagyma, késhegynyi szárított rozmaring, késhegynyi szárított bazsalikom

A sütőt közepes (180 fokra) előmelegítjük. A tésztából 20×20 cm-es lapot nyújtunk, és 4 négyzetre vágjuk. Kis formákba fektetjük, hogy a csücske kilógjon. Sütő, - vagy zsírpapírral kibélelve nyers rizst vagy babot töltünk bele, és a forró sütőben 10 percig sütjük. A rizst vagy a babot meg a papírt eltávolítjuk, majd a tésztát még 10 percig sütjük.  Az articsókaszíveket alaposan lecsöpögtetjük, és 4-4 darabra vágjuk. (Zsenge tavaszi, meghámozott, sós vízben főtt karalábéból is készíthetjük). Az újhagymával, a megszikkasztott és feldarabolt marinált paprikával együtt a tésztára terítjük, végül az egészet megszórjuk sajttal.

A tojásokat a tejföllel, fokhagymával és a fűszerekkel simára keverjük, majd a megtöltött tésztakosarakat bevonjuk vele. A sütőbe ismét visszatéve még 20 percig sütjük. Melegen, vagy langyosan tálaljuk.

Articsóka római módra

Hozzávalók (4 személyre): 8 articsóka, citromlé, 5 dkg petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, kevés menta, olívaolaj, só

Az articsóka kemény, külső leveleit lefejtjük, a tüskéket levágjuk, a szárát lekaparjuk, és a tövétől 3-4 cm-nyire levágjuk.

(Ha még maradt valami az articsókából) citromlével összekevert vízbe tesszük, hogy meg ne feketedjen.

A megmosott petrezselyemzöldet a fokhagymával és a mentalevelekkel együtt finomra vágjuk, sóval összekeverjük.

Az articsókák leveleit óvatosan széjjelnyitjuk, mokkáskanállal vagy kés hegyével a levelek közé töltjük a fűszerkeveréket, azután a leveleket eredeti helyzetükbe visszanyomkodjuk.

Magas peremű, kerek sütőedénybe fejjel lefelé, szorosan egymás mellé lerakjuk, megsózzuk, 2 rész víz, 1 rész olaj keverékével felöntjük, hogy ellepje.

Fedővel lefedjük, mérsékelten meleg sütőben (200 C-on) 1 órán keresztül pároljuk. A folyadéknak szinte teljesen el kell párolognia.

Melegen, hidegen egyaránt nagyon finom.

Sütő helyett tűzhelyen is párolhatjuk.

Címkék: kert

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu