Szeretettel köszöntelek a A KÉK BOLYGÓ VILÁGA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
A KÉK BOLYGÓ VILÁGA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a A KÉK BOLYGÓ VILÁGA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
A KÉK BOLYGÓ VILÁGA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a A KÉK BOLYGÓ VILÁGA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
A KÉK BOLYGÓ VILÁGA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a A KÉK BOLYGÓ VILÁGA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
A KÉK BOLYGÓ VILÁGA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A medvehagyma egy gumós növény, amely kora tavasszal az erdők árnyékos nyirkos részén tömegesen kezd el hajtani.
Ezután
április végén, május elején a levelek között felbukkannak a hófehér
virágok, amelyek szintén a nagy tömeg miatt káprázatos látványt
nyújtanak.
Medvehagyma gumót ma már a legtöbb nagyobb kertészeti
áruházban beszerezhetjük, de egyre többször a piacokon vagy
kertészetekben palántát is vásárolhatunk. A fiatal medvehagyma palánta
már eleve cserépbe van ültetve, így ha megvásároljuk, a növényt már
vihetjük is haza kertünkbe, vagy az erkélyre, teraszra.
Ha
medvehagyma gumót vásároltunk, otthon ültessük el ezeket cserépbe, vagy
balkonládába, majd márciustól szedhetjük is az ízletes és nagyon
egészséges leveleket.
Sokan panaszkodnak, hogy a medvehagyma a cserépbe ültetés után sajnos elpusztul. Ennek oka a termesztésben keresendő.
Elsőként,
ha egy növényt a kertünkben szeretnénk nevelni, vizsgáljuk meg az adott
faj eredeti élőhelyének a klímáját és tulajdonságait. Ha nem tudjuk az
eredetihez legalább hasonló körülményeket megteremteni az adott faj
számára, a növény elpusztul kertünkben.
A medvehagyma egy erdei aljnövény, amely kedveli a félárnyékos hűvös nyirkos területeket.
Tehát a napsütötte erkélyen vagy teraszon ahol tavasszal tűz az erős nap biztos, hogy a növény elpusztul.
A cserepet helyezzük félárnyékos helyre, és a földjét tartsuk állandóan nyirkos állapotban.
A
másik gond a tápanyaghiány lehet, hiszen ezek a növény kora tavasszal,
amikor a leveleket hozzák, még a hagymákban tárolt tápanyagot használják
fel, ám ha ez kifogyott már nem tud a virágzásra koncentrálni. Egy
kisméretű cserépben, vagy egy balkonládában annyira kevés a föld
mennyisége, hogy a növény csak egy vagy két hónapig marad éltben.
Így
ebben az esetben vagy rendszeresen vágni kell a leveleket, és csak
két-három levelet érdemes meghagyni, vagy tápoldattal kell a
tápanyagokat folyamatosan pótolni.
A virágzás végén hagyni kell, hogy
a növény elszáradjon és elsárguljon, mert így a tápanyagok
visszahúzódnak a gumókba, és akár csak a többi hagymás és gumós növényt,
tegyük el egy sötét védett helyre pihenni, a következő évig.
A medvehagyma termesztési folyamata cserépben:
1. lépés: A gumókat ültessük el nagyméretű cserépbe, vagy balkonládába, egy nagyméretű cserépbe akár 2-3 gumót is ültethetünk.
2.
lépés: Ültetés után helyezzük el a cserepet egy félárnyékos széltől
védett helyre és locsoljuk a földjét rendszeresen, de kerüljük a pangó
víz kialakulását, épp csak annyi vizet adjunk a növénynek, hogy a föld
ne száradjon ki. A túl locsolás hatására a gumók szétrothadnak.
3.
lépés: Amikor a levelek megjelennek, kezdjük el szedni a friss zsenge
hajtásokat, úgy hogy mindig hagyjunk meg 3-4 levelet. A hajtásokat
egészen a virágzásig szedhetjük, mert a virágok megjelenésével egy
időben a levelek már rostosak és erős fokhagyma szagúak lesznek.
4. lépés: A virágzás ideje alatt pótoljuk a tápanyagokat folyékony tápoldattal, és élvezzük a virágzó medvehagyma látványát.
5.
lépés: A virágzás végén a levelek elkezdenek sárgulni, és száradni, de
ez egy természetes folyamat, ekkor csökkentsük le a locsolást, és
hagyjuk, hogy az összes tápanyag visszahúzódjon a gumókba. Ne vágjuk le a
leveleket, csak akkor, amikor már teljesen elszáradtak. Ha van rá
módunk, gyűjtsük be a magokat az elnyílt virágokról, ezeket jövőre
szintén lehet cserépbe ültetni.
6.
lépés: Tegyük el a cserepet a hagymákkal együtt egy sötét száraz
helyen, vagy ha már két éve a cserépben vannak a hagymák, nézzük meg
vannak –e sarjhagymák, mert ezek jövőre külön kell ültetni egy másik
cserépbe.
7. lépés: Tavasszal újra vegyük elő a cserepeket, és kezdjük el elölről a folyamatot.
A medvehagyma levelek számtalan ételhez felhasználhatók, de tehetjük őket kenyérre, salátába, sőt még palacsintába is.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!