Szeretettel köszöntelek a A KÉK BOLYGÓ VILÁGA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
A KÉK BOLYGÓ VILÁGA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a A KÉK BOLYGÓ VILÁGA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
A KÉK BOLYGÓ VILÁGA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a A KÉK BOLYGÓ VILÁGA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
A KÉK BOLYGÓ VILÁGA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a A KÉK BOLYGÓ VILÁGA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
A KÉK BOLYGÓ VILÁGA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Egy nagy alapterületű kertben, sokféle növény megtalálható, zöldségek, fűszernövények, dísznövények. Ha minden egyes fajtához külön tápoldatot vásárolunk, bizony mélyen bele kell nyúlni a pénztárcánkba.
Akinek a kertjében sok különböző növény található, jobban jár, ha inkább saját maga készít tápoldatot növényei számára.
Tápanyag nélkül a növények nem tudnak fejlődni. Épp ezért ha növényt ültetünk kertünkbe, fontos hogy gondoskodjunk a talaj megfelelő tápanyag utánpótlásáról. Az alaptrágyázását minden évben ősszel, vagy tavasszal az ültetés és magvetés előtt kell elvégezni, amelyhez istállótrágyát érdemes használni. Majd év közben főleg a zöldségeknél fontos hogy egy kiegészítő úgynevezett fejtrágyázást is végezzünk, amely a már felhasznált tápanyagok utánpótlását szolgálja.
Ma a kertészetekben és szakáruházakban igen nagy a választék a különböző tápoldatoknál, szinte minden növény csoportra külön tápoldatot tudunk vásárolni. Ám ha ezeket nem tudjuk mind egyesével megvenni, egyszerűbb és főleg olcsóbb, ha mi magunk állítjuk elő ezeket a szereket.
A tápoldatok otthoni készítéséhez szükségünk lesz majd egy nagyméretű műanyag edényre, gumikesztyűre és pár alapszerszámra.
Az egyik legjobb alapanyag a házi tápoldathoz a csalán. A nagy csalán sok nitrogént, káliumot, magnéziumot tartalmazz, így a növények és a talaj számára is serkentő hatású lesz. A csalánt mindig virágzás előtt vágjuk le, majd a megadott mennyiségben szórjuk bele a tárolóba és engedjük fel vízzel. Érdemes a csalánt kertünk egy eldugott részébe termeszteni, majd innen évről évre szüretelhetjük a friss tápanyag dús csalánleveleket.
Az erjedés sajnos igen kellemetlen szaggal is párosul, így még mielőtt nekilátnánk a folyamatnak, okvetlenül szerezzünk be kőzetőrleményt vagy macskagyökérvirágot, amelyek megkötik a kellemetlen szagokat. A tápoldat akkor ért be, ha a víz már nem habzik. Ekkor vízzel tovább hígítva máris használhatjuk a tápoldatot.
De házi tápoldatot készíthetünk ló, marha vagy baromfi trágyából is, sőt a szalmával kevert trágya is felhasználható erre a célra.
Csalánlé készítése:
Hozzávalók: 500 g friss csalán, de lehet 100 g szárított ,vagy adhatunk mellé 500 gr friss nadálytőt is. Gumikesztyű, kés, műanyag nagyméretű edény (fémet ne használjunk) 10 liter hideg víz, fapálca, kőzetőrlemény, szita, mérőpohár, öntözőkanna.
Egy gumikesztyű segítségével szedjük le a friss csalánhajtásokat, és a nadálytő leveleket, majd egy késsel aprítsuk, fel, végül szórjuk bele az edénybe az összes növényt.
1 kg növényhez 10 liter vizet számítsunk. Az így elkészült levet naponta keverjük át egy hosszú fapálcával, mert így oxigént juttattunk a keverékbe és felgyorsul az erjedési folyamat. Amikor a lé már habzani kezd érdemes belekeverni egy maréknyi kőzetőrleményt, hogy megkössük a kellemetlen szagokat. Végül, amikor a buborékképződés megszűnik elkészült a tápoldat, ekkor szűrjük le az edény tartalmát.
Mivel ekkor ez a tápoldat még nagyon tömény további hígítás szükséges mielőtt felhasználnánk. 1 liter tápoldatot felhasználás előtt 10 liter vízzel kell hígítani, ez nagyon fontos, mert máskülönben kiégeti a növényeket a tápoldat.
A tápoldatot adhatjuk szinte az összes növénynek a kertben, a nagy tápanyag igényű növényeknél, mint pl. a zöldségeknél tavasztól őszig akár 4-5 alkalommal adagoljuk, míg a kisebb tápanyag igényű növényeknek elég nyáron kétszer. A maradék levet eresszük fel kellő mennyiségű vízzel és az edény tetejét zárjuk le egy fedéllel. Végül a megmaradt tápoldatot ősszel kilocsolhatjuk az üresen maradt ágyásokba, vagy öntsük rá a komposztra.
Fontos hogy a tápoldatot soha ne a növény leveleire locsoljuk, csak a talajra, valamint az öntözést ne délben, és ne száraz talajra végezzük. Ha a talaj túlszáraz, elsőként reggel locsoljuk be a növények körüli földet vízzel, és csak utána jutassuk ki a tápoldatot.
A csalánlé remek tápanyag forrás lesz a zöldségeknek, gyümölcsfáknak, dísznövényeknek, és a fűszernövényeknek is.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!